Results 1 to 13 of 13

Thread: Podesavanje, ubrzavanje i odrzavanje vaseg pc-a

 1. #1

  Lightbulb Podesavanje, ubrzavanje i odrzavanje vaseg pc-a

  Besplatna generalka


  Kako uspevaju očistiti "smeće" koje se nakupljalo mesecima i sada vaš računar više ne radi onako glatko! Odjednom počinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se učitavaju predugo. I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego čučite uz monitor i razmišljate da li će se uopće "već jednom ugasiti?"
  No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili sličnih problema, znači da je došlo vreme da napravite "generalnu čistku", a mi ćemo vam pokazati kako da to učinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.

  1. Uklonite nepotrebne stvari


  Prvo pa generalno


  Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopšte ne koristite.
  U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gde možete videti koji su programi instalirani na vaš računar i odlučiti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali većina korisnika i ne primeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gde možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
  Dovoljno je maknuti kvačicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next. Ako poželite ponovno vratiti te programe, označitite prazni kvadratić i kliknite na Next.

  Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih učiniti vidljivim na sledeći način:
  Otiđite u vaš Windows direktorijum i onda u poddirektorijum INF. nađite datoteku koja se zove sysoc.ini .
  Otvorite je u Notepadu, nađite red msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 i izbacite reč hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 . Sačuvajte promene i sada će Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.

  2. Start-up programi i efekti


  Kako isključiti ?


  Instaliranje puno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startuju sa pokretanjem računara, što može dovesti do usporavanja računara i zauzimanja dela memorije.

  1. Pokrenite Regedit, "Start - Run i upišite regedit , zatim kliknite na "ok"
  2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER Software Microsoft Windows CurrentVersion Run
  3. Kada ste došli do ključa,na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite pokrenuti pri startu računara.
  4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu računara i odaberite "Delete".
  Na ovaj način programi neće biti učitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.

  Uklanjanje vizualnih efekata takođe će osloboditi deo raspoložive memorije.
  Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na dugme Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvačice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage označite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaš računar radi brže.

  3. Oslobodite još memorije


  Nepotrebni DLL - ovi i servisi


  Ako koristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi (dynamic linked library) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
  To utiče na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog računara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

  Potražimo u registry-u HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer. U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrednost na 1.

  Servisi su programi koji se pokreću sa Windowsom i oni nepotrebni utiču na performanse računara.
  Idite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete isključivati i uključivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis isključen.

  Ako ne pretražujete često datoteke na računaru isključivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.

  4. Čišćenje Registry baze


  Dubinsko čišćenje


  Recimo da često dodajete i uklanjate programe i da vodite računa o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke liče na monstrume i zbog njihove veličine je rad na vašem računaru otežan.
  U ovom slučaju upotrebićemo izvrstan program RegSeeker koji će ponuditi i više od čišćenja.

  Na samom početku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete sprečiti da se pokreću sa Windowsom, pa brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet browser sakuplja prilikom surfovanja.
  Uz sve to, RegSeeker vam u meniju "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.

  I dolazimo do glavnog dela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate učiniti je, kliknuti na dugme "ok" i pričekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry očišćen od nakupljenog smeća.

  U slučaju da nakon čišćenja računar ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratiti pritiskom na dugme Backups.

  5. XP na krilima


  Brzi i žestoki


  Ovu promenu mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sistema, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.

  DisablePagingExecutive - uključivanjem ove opcije sprečavate čuvanje određenih aplikacija na tvrdi disk vašeg računara. Sa tim ćete znatno ubrzati sve procese, jer poznato je da radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite je na 1.

  Ovu postavku nalazite na sedećem mestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

  Sljedeća opcija koju nalazite odmah do pre spomenute je: LargeSystemCache. Kada uključite ovu opciju, "prisiljavate" učitavanje operativnog sistema i njegovih procesa u memoriju.

  S ovom promenom Windows XP učitava jezgro operativnog sistema i drži ga u memoriji, čineći celokupni sistem mnogo bržim i življim za rad.

  6. Ubrzajte prenos podataka


  DMA - mode


  Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Većina CD-ROM-ova podržava ovaj način rada,ali XP ih gotovo uvek stavlja u PIO (sporiji) način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM,ali će koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prenos podataka.
  Evo kako:
  1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
  2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary IDE Channel"
  3. Pod "Advanced Settings" proverite Device 1 postavke. Verojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
  4. Postavite ga na "DMA if available".
  Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.

  Ukoliko ovo ne pomogne, u većini slučajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sledeći način:

  Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
  Restartujte računar i pogledajte sada da li je IDE kanal prihvatio DMA mode.

  U nekim slučajevima najviše što ćete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slučaju puno bolje od PIO moda.

  7. Još malo ubrzanja


  Konačni obračun


  a) Nemojte zaboraviti koristiti alat za defragmentaciju diska. Naći ćete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj način, odnosno defragmentacijom možete povećati performanse računara do 10 % i produžiti vek trajanja HD-a.

  b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windows da je koristi maksimalno.. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorijuma" i u "[386Enh]" delu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj način ste ustvari naznačili Windowsu da značajno smanji korišćenje virtualne memorije.

  c) Kada već imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogućnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promene i napravite restart računara!

  8. Ubrzajte surfovanje


  Internet na steroidima


  Na Internetu možete naći hrpu programa koji vam nude brže spajanje i učitavanje programa te web stranica i po pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obećavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; običan modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži način spajanja na Internet.

  Osjetno ubrzanje možete postići malom ispravkom registry ključa. Pokrenite Regedit i potražite ključ koji se nalazi na sledećem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.

  Na ovom mestu postoje dva prisutna ključa; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati računar kako bi primetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmenom u Registry editoru.

  Ovim ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.

  9. Podesite modem


  Modem na maksimum


  Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se čini da je protok podataka katastrofalan.

  Upotrebili ste sve moguće trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivače, a čini vam se da sve to negde drugde radi mnogo lepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.

  Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".

  Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promenite Bits per second na najveću vrednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veća i nije ograničavajući faktor.

  IZVOR: Colicweb

 2. #2
  Super Star maremas's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Borča
  Posts
  12,384

  Lightbulb Podesavanje, ubrzavanje i odrzavanje vaseg pc-a

  Ovo su par saveta za sve one sa slabijim konfiguracijama!!!
  1.System Restore

  Meni prva i najvaznija stvar, iskljucivanjem ove opcije Windows vam kasnije nece "krasti" dragocene megabajte!

  2. Visual Effects

  Iskljucivanjem cete poboljsati performanse ali ce vas interfejs izgledati malo siromasnije sto i nije tako strasno!

  3.System Mechanic

  Program za odrzavanje racunara, obavezno iskljuciti sve startup aplikacije koje vam nisu potrebne!

  4. Iskljucivanje hibernacija

  Ovim dobijate jos 256 MB slobodnog na vasem tvrdom disku!

  5.Delete Temp

  S vremena na vreme skoknite u ovaj direktorijum koji je inace hidden i ispraznite ga, mozete da dobijete i par stotina megabajta slobodnog prostora!  Ako neko ima jos neki savet neka ga slobodno podeli sa nama, ovo je sve sto sam se setio za sada sta radim da bi moj komp mogao posteno da radi!

  Moja konfiguracija je sledeca:
  Intel Celeron 850 MHz
  256 MB SDRama PC133
  ATI Radeon 9200se 64MB
  2x Maxtor 20 GB 5400 rpm
  Druga konfiguracija mi je dosta jaca od ove tako da na njoj nema potrebe da stedim bilo sta!

 3. #3

  Default

  Ja sam na svom starom racunaru dobivao na snazi procesora tako sto bih kao podlogu stavio onu default plavu sliku.Naravno deframent cesto raditi(svakim 2 sedmice ili mjesec dana).Instaliraj sebi registy mechanik.Takodje moze ubrzati rad.
  Inace moj prvi racunar na kome sam ja pokusavao da od njega izvucem maximum je bio
  neki Intelov 450Mhz
  256 RAM
  Nvidia TMT2 32 Mb
  Hard disc 7 Gb Maxtor.

 4. #4
  Super Star maremas's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Borča
  Posts
  12,384

  Default

  Quote Originally Posted by Inter4ever View Post
  ...Naravno deframent cesto raditi(svakim 2 sedmice ili mjesec dana).Instaliraj sebi registy mechanik.Takodje moze ubrzati rad...
  Pogledaj moj desktop gore i videces registry mechanic!!!

 5. #5

  Default

  ovo je za hard disc(ili)?ali kako sacuvati RAM-e?odnosno kako ubrzati rad?

 6. #6

  Default

  Imas na netu razne RAM boostere....mada ne bih ti ih savjetovao..oni ociste ram i za par minuta ram se ponovo vrati na staro stanje a jos ti i taj sam program izvlaci ram.Vidi dole pa instaliraj System mechanik 7

  @Za Maremasa
  Jesi li instalirao sebi Tune Up utilities 2007 i System Mechanik 7.Probaj i sa Regcure.
  Sve su to dobri programi za ubrzavanje racunara.Ako ih ne nadjes ok 3 sata bicu online pa cu ti poslati preko msn(Full,naravno).

 7. #7
  Super Star maremas's Avatar
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Borča
  Posts
  12,384

  Default

  Ma znam gde da ih skinem, nego SM7 nisam probao, imam i SM6 ali kad ga registrujem cim odem na net on provali da nije original key i opet imam trijal verziju, sve dok sam offline on radi kao full verzija zato i drzim SM5, skinucu ovaj Tune Up utilities 2007 ili jos bolje neku stariju verziju!!!

 8. #8

  Default

  Probaj i RegCure.On skenira registar i ispravlja potencijalne greske.Radi slicno kao i registry mechanik, ali...bolje bude kad skeniras jednim pa drugim.
  I naravno te programe za obrzavanje sistema nemoj drzati stalno ukljucene sek ako bas mora.Iskljuci ih iz startup-a.
  Za to ti je dobar StartUp Control Panel 2.8
  I to ce ti ubrzati ceo racunar.

 9. #9

  Default Little tuning XP

  Prekopirano, ali neznam odakle.

  "Znaci skinuti najsvezije drivere ili drivere koji se preporucuju od proizvodjaca za odredjenu komponentu.
  Da bi Windows sto lakse i brze radio potrebno je da su svi driveri prosli logo test tj. da nisu takozvani "Unsigned" driveri da bi utvrdili koji su vam driveri unsigned idete sledece Start>Run i kucate sigverif, kliknete na Advanced i zatim na Look for other files that are not digitally signed idete na Browse i nadjete ovaj folder WindowsSystem32Drivers idete Ok i kliknete Start i dobijate listu Unsigned drivera, sto manji broj Unsigned drivera to veca stabilnost sistema itd. Znaci locirati i smanjiti listu Unsigned drivera ovo je postupak koji moze znatno da utice na sam rad kompletnog sistema i vrlo bitna stavka pri samom tweak-u sistema.
  Kad smo vec kod drivera jos jedna bitna stvar BIOS update, znaci izvrsiti update BIOS-a obavezno. I takodje izvrsiti update DirectX Start>Run>Dxdiag i na DicrectX Version vidite koji vam je DirectX i izvrsite update http://www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx

  Optimizacija Page file-a ili virtualne memorije takodje znatno moze da utice na rad sistema posebno ako se ima nesto manje RAM-a zbog toga je potrebno dobro optimizovati Page File, e sad kako se to radi pa jako lako idete na Start>Settings>Control Panel>System>Advanced>(Performance)Setings>Advance d>(Virtual Memory)Change, e sad postoje neke dve standardne preporuke za najbolju optimizaciju page file u zavisnosti od kolicine samog RAM-a na sistemu, postoji takozvani Initial size i on ide 1,5 x kolicina RAM-a ovo se preporucuje userima sa vecom kolicinom RAM-a i postoji tzv. Maximum size i ide 3.0 x kolicina RAM-a ovo je preporuka za u**** sa manjom kolicinom RAM-a s`tim da ako se na sistemu ima =>2Gb RAM-a preporuka je iskljuciti u potpunosti Page File i postoji jos jedan nacin kako izracunati najbolju kolicinu page file idete Start>Settings>Control Panel>Administrative Tools>Performance zatim idete ctrl+I kad vam izadje prozor obelezite Use local computer counters u Performance Object izaberete Process zatim stavite Select Counters from list nadjete Page file Bytes Peak i kliknete Add i pustite da radi jedno vreme ono normalno radite na masini zatim zabelezite maksimalnu vrednost za Page File Bytes Peak counter i uvecate je za 70 i to unosite kao vrednost Page File. Gde postaviti Page file, tu je preporuka da se sam Page File postavlja na separate physical Harddrive i to ne na drugoj particiji gde se nalazi sam sistem vec na drugom Hard disku ako isti i postoji medjutim posto Windows onda nemoze da pravi Memory dump file preporucuje se da se napravi jos jedan Page file i to na particiji gde se nalazi sam Windows, jos jedan tweak virtual memory isto bitan Start>Run i kucate msconfig u System.ini otvorite 386enh idete na new i upisujuete ConservativeSwapfileUsage=1, kompletna optimizacija Page file http://www.petri.co.il/pagefile_optimization.htm

  Uklanjanje nepotrebnih gluposti sto se dizu sa sistemom je mozda i najvaznija i najopsirnija tacka u svemu ovome ja cu da krenem od Fontova znaci gomila instaliranih fontova u Windowsu zna najcesce da produzi sam Boot windowsa e da bi sprecili duzi boot izbaciti sve nepotrebne fontove i to kako Start>Settings>Control Panel>Fonts, sta je tu preporuka sto manje fontova to bolje, ja trenutno imam instaliranih 20 fontova i preporucujem sto manji broj fontova medjutim ako cesto kucate dokumenta i menjate fontove onda bi trebalo da napravite spisak fontova koje koristite i te da ostavite kao pride jer su neki fontovi sistemski i nemogu se brisati, znaci najbolje je da napravite jedan Folder sa nazivom Fonts ili kako god, da udjete u folder sa fontovima i obelezite sve fontove koji vam netrebaju i prebacite u taj folder i izbacite ih sve iz Control Panela.
  Servisi Start>Settings>Control Panel>Administrative Tools>Services isto znacajan faktor koji moze da utice na sistem ja se u to upustati necu jer svaki sistem je za sebe i svaki user bi trebao sam za sebe da uradi taj tweak, ima jako puno preporuka na netu ovde moze da se vidi sta je sta http://members.internettrash.com/meg...inxptweak.html pa da svako za sebe odluci koji servis skinuti koji ne, dajem samo ovu preporuku Background Intelligent Transfer Service iskljuciti pod obavezno.
  Znaci kad je sistem sveze instaliran ima gomilu gluposti koja je potpuno nepotrebna, prvo sto bi trebalo pogledati Start>Settings>Control Panel>Add Or Remove Programs>Add/Remove Windows Components moja preporuka izbaciti sve osim Accessories and Utillities i Networking Services, zatim odraditi na svim diskovima i particijama sledece u My Computer-u kliknete desnim klikom na disk idete propeties i unchekirate Allow Indexing Service to Index this disk for fast file searching znaci to uraditi za svaki disk i particiju ponaosob, zatim nesto sto moze drasticno da utice na povecanje brzine jeste iskljucivanje windows firewall-a kako to uraditi kliknete desnim klikom misa na vasu konekciju i idete Properties idete na Advanced i odcekirate Protect my computer and network by lim.... znaci odcekirate je i idete ok, ovo ne preporucujem da se uradi osim ako niste u potpunosti svesni sta radite, e sad ima tu jos mnogo stvari opet kazem necu da pisem jer vec ima to u tips&tricks samo malo pregledati i to je to.
  Tweak registra isto vrlo vazan faktor opet ja ne bi ulazio u sve to, da cu samo neke svoje preporuke sta obavezno odraditi, pod prvo obavezno iskljuciti prefetch folder i to kako HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSe ssion ManagerMemory ManagementPrefetchParameters, DWORD>EnablePrefetcher postavite na 0 i u windows folderu ispraznite folder Prefetch, zatim HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentV ersionExplorer, DWORD>AlwaysUnloadDLL postavite na 1, zatim HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFi leSystem, DWORD>NtfsDisableLastAccessUpdate postavite na 1, e sad ajde ovaj tweak nema toliko veze sa brzinom sistema ali ima sa brzinom internet konekcije i moze da utice posebno na one sa brzom konekcijom znaci HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesT cpipParameters i prave se ova dva DWORD-a TcpWindowSize postavlja se vrednost faf0 i Tcp1323Opts vrednost 0, zatim HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlFi lesystem,
  DWORD>NtfsDisableLastAccessUpdate se postavlja na 1 i NtfsMftZoneReservation takodje na 1, dalji tweak registry baze http://www.theeldergeek.com/registry_edits.htm

  Evo ja cu jos da dam neki predlog softwera za odrzavanje samog sistema i s`tim bi za sad zavrsio s`tim da cu da dopisem ovo do kraja cim budem imo vremena.
  Prvo od softwera sto vam treba jeste dobar AV o tome je vec bila polemika ja vam tu nista necu savetovati posto sam vec dao svoje misljenje eto samo da mozda preporucim KAV 2006 kao zadnje sto sam ja koristio, zatim programi za odrzavanje samog sistema po moom misljenju trenutno najbolji TuneUp Utillities 2006 http://www.tune-up.com/ obavezno, zatim System Mechanic http://www.iolo.com/ odlican program sa puno opcija, jos jedan odlican program http://www.systweak.com/ bez koga se nemoze, posto sam tamo preporucio da skinete IE evo ovde da stavim browser koji da koristite http://www.mozilla.org/products/firefox/central.html, sto se tice odrzavanja hard diska da ostane u top formi po meni najbolji http://www.raxco.co.uk/, pored dobrog AV-a jos par nezaobilaznih programa iz te oblasti http://www.safer-networking.org/, http://www.lavasoftusa.com/, http://www.webroot.com/ "

 10. #10

  Default

  Sprečite probleme pre nego što oni zaustave računar. "Vodite računa o svom računaru, pa će on voditi računa o vama."

  To je lepa misao, ali mnogo tačnija je sledeća: "Vodite računa o svom računaru, a on neće padati, gubiti podatke i nećete zbog njega izgubiti posao - verovatno." Pratite sledeća uputstva da biste sprečili probleme s računarom.

  Dva smrtna neprijatelja računara su toplota i vlaga. Previsoka temperatura ubrzava propadanje osetljivih električnih kola u sistemu. Najčešći razlozi pregrevanja su prašina i prljavština: zagušeni ventilacioni otvori i hladnjak procesora sprečavaju kruženje vazduha unutar kućišta, a čak i tanak sloj prašine ili prljavštine može podići temperaturu komponenata.

  Ako se računar nalazi u relativno čistoj i klimatizovanoj prostoriji, trebalo bi da je dovoljno očistiti ga jednom godišnje, ali u prljavim kancelarijama i prometnim prodavnicama, njemu je čišćenje potrebno na nekoliko meseci.

  Sve što vam je potrebno za održavanje jesu krpe bez dlačica, boca komprimovanog vazduha, nekoliko kapi blagog rastvora za čišćenje u posudi s vodom i antistatička narukvica da biste zaštitili sistem kada čistite njegovu unutrašnjost.

  BRIGA O SPOLJAŠNJOSTI

  Pre nego što otpočnete čišćenje, pogledajte da li oko računara postoji bilo šta što bi moglo da mu podigne temperaturu. Isto tako, uklonite sve što može da padne na računar ili da ga isprlja, poput police s knjigama ili sobnog bilja.

  Uvek isključite računar i iskopčajte ga iz struje pre nego što počnete da čistite bilo koju komponentu. Nikada ne sipajte nikakvu tečnost direktno na komponentu. Navlažite krpu, poprskajte je tečnošću i potom obrišite računar.

  Očistite kućište: Obrišite kućište i očistite ventilacione otvore od začepljenja. Komprimovani vazduh je odličan za ove potrebe, ali ne uduvavajte prašinu u računar, uređaje za optičke diskove ili disketne jedinice. Svi kablovi moraju čvrsto biti povezani s priključcima na računaru.

  Održavajte mehaničkog miša: Kada se klasičan miš isprlja, javljaju se problemi s pokretanjem pokazivača. Odvijte prsten na donjoj strani miša i izvadite kuglicu. Zatim pažljivo sastružite prljavštinu s dva plastična valjka koji su postavljeni pod uglom od 90 stepeni unutar ležišta za kuglicu.

  Proverite zaštitu od prenapona: Proverite da li su kablovi dobro uglavljeni u zaštitnik od prenapona. Proverite i indikator upozorenja na njemu (ako postoji). Zaštitnici od prenapona mogu nastaviti da napajaju računar i nakon apsorbovanog naponskog udara (ali nakon toga oni gube svoju moć odbrane i ostavljaju računar izložen narednom udaru). Ako zaštitnik nema indikator za upozorenje, a u vašem kraju su nestanci struje česti, zamenite ga nekim modelom koji ima takav indikator.

  Obrišite CD i DVD diskove: Nežno obrišite svaki disk vlažnom, mekanom krpom. Radite to pokretom od centra diska ka njegovim ivicama. Diskove nikada ne brišite kružnim pokretima.

  UNUTRASNJOST

  Pre nego što otvorite kućište, isključite napajanje i iskopčajte računar iz struje. Uzemljite se pre nego što dodirnete bilo šta unutar kućišta da ne biste nešto oštetili statičkim nabojem. Ako nemate antistatičku narukvicu, možete se uzemljiti tako što ćete se uhvatiti za metalnu cev za vodu, lampu ili neki drugi uzemljeni električni uređaj. Proverite da li ste isključili kabl iz utičnice za struju pre nego što otvorite računar.

  Upotrebite antistatičke krpe da biste uklonili prašinu iz unutrašnjosti kućišta. Potrudite se da ne dodirujete površine sa električnim kolima. Posebnu pažnju obratite na ventilator napajanja, kao i na dodatne ventilatore u kućištu ako ih ima. Produvajte te komponente komprimovanim vazduhom da biste oslobodili prašinu, ali da biste zaista uklonili prašinu umesto da je samo premestite, upotrebite mali usisivač poput Belkinovog modela MiniVak (12 USD, www.belkin.com).

  Ukoliko je računar stariji od četiri godine ili su pak dodatne kartice priključene na matičnu ploču vrlo prljave, izvadite svaku karticu, očistite njene kontakte izopropil alkoholom i vratite je na mesto. Ako je sistem mlađi od četiri godine, samo proverite da li je svaka kartica čvrsto uglavljena tako što ćete njihove gornje stranice blago pritisnuti nadole, bez dodirivanja bočnih strana. Isto tako, proverite da li su ostali napojni kablovi, EIDE konektori i druge interne veze čvrsto na svom mestu.

  Dok je kućište otvoreno, potražite CMOS bateriju na matičnoj ploči (SLIKA 1), a gde se ona nalazi saznaćete u uputstvu za matičnu ploču. Ako je računar stariji od četiri godine, možda ćete morati da zamenite tu bateriju. (Gubljenje vremena sistemskog časovnika je jedan od prvih znakova da je CMOS baterija na izdisaju.)
  POTRAŽITE PROBLEME

  Periodično proveravajte računar pomoću neke alatke za dijagnosticiranje hardvera. Dva odlična izbora su Sandra Standard kompanije SiSoftware i #1-TuffTest-Lite firme #1-PC Diagnostics. Na adresi find.pcworld.com/42168 preuzmite besplatnu verziju programa Sandra (puna verzija košta 35 USD), a s lokacije find.pcworld.com/42170 preuzmite #1-TuffTest-Lite (puna verzija staje 10 USD).

  Dodavanje ili brisanje sistemskih komponenata ostavlja poneke stavke u Windowsovoj bazi Registry. To može da produži vreme podizanja računara i da uspori performanse sistema. Postoji mnogo šerverskih alatki za čišćenje registra, ali ja najradije koristim Registry Drill kompanije Easy Desk Software. Program možete besplatno da isprobate, a ako želite da ga zadržite, treba da platite 40 USD. Probnu verziju preuzmite s adrese find.pcworld.com/42172.

  Windows čuva datoteke na čvrstom disku kao niz kontinualnih segmenata, ali vremenom se disk popuni i segmenti bivaju razbacani, pa je potrebno više vremena da im se pristupi. Da biste disk održali u dobrom stanju, pokrenite Windowsovu alatku Disk Defragmenter tako što ćete odabrati Start-Programs (All Programs u XP-u)-Accessories-System Tools- Disk Defragmenter. Ako je disk veoma fragmentiran, možete primetno poboljšati performanse (SLIKA 2). Imajte na umu da defragmentiranje može potrajati satima. Deaktivirajte čuvara ekrana i druge automatske programe pre otpočinjanja procesa, da alatka ne bi počinjala iz početka svakih nekoliko minuta.

  Disk Defragmenter ne može da defragmentira datoteku na čvrstom disku u kojoj se nalazi višak podataka iz sistemske memorije (poznata i kao virtuelna memorija). Pošto se virtuelnoj memoriji često pristupa, njenim defragmentiranjem možete još malo ubrzati računar. Virtuelnu memoriju možete defragmentirati pomoću programa Speed Disk koji je deo paketa Norton System Works 2004, ali postoji način da to uradite i iz Windowsa.

  U Windowsu XP, desnim tasterom pritisnite My Computer i odaberite Properties. Pritisnite Advanced i zatim izaberite dugme Settings u odeljku Performance. Pritisnite ponovo Advanced i potom dugme Change u odeljku Virtual Memory. Odaberite neki drugi disk ili particiju, podesite veličinu datoteke s virtuelnom memorijom i pritisnite OK. Na adresi find.pcworld.com/42380 potražite uputstva kako da to učinite u drugim verzijama Windowsa. Ako imate samo jednu particiju i ne možete da napravite dodatnu, a imate barem 256 MB memorije, umesto pomeranja možete i da isključite virtuelnu memoriju: u odeljku Virtual Memory odaberite No paging file (SLIKA 3). Ukoliko imate problema sa podizanjem sistema, pokrenite Windows u bezbednom režimu (Safe Mode) i ponovo aktivirajte tu opciju.
  PROVERA ČVRSTOG DISKA

  Windows XP omogućava osnovnu proveru stanja čvrstog diska pomoću ugrađene alatke: desnim tasterom pritisnite ikonicu diska u Windows Exploreru i odaberite Properties-Tools-Check Now. Ukoliko proverom otkrijete nekoliko grešaka na datotekama, ne brinite, ali ako se pojavi na stotine njih, s diskom verovatno nešto nije u redu.

  Da biste sproveli temeljnije ispitivanje, posetite lokaciju find.pcworld.com/42176 i preuzmite besplatnu alatku HDD Health kompanije Panterasoft; ona prati performanse čvrstog diska i upozorava na nadolazeće probleme (SLIKA 4). Program radi samo s diskovima koji podržavaju tehnologiju S.M.A.R.T., a takvi su skoro svi diskovi napravljeni nakon 2000. godine.

  Mnogi proizvođači hardvera i softvera "skromno" pretpostavljaju da želite da njihov program uvek bude pokrenut na računaru, pa nalažu Windowsu da aplikaciju učitaju prilikom podizanja sistema (a posledica toga je rastući niz ikonica u sistemskoj oblasti). Ti programi troše sistemske resurse i povećavaju verovatnoću hardverskih sukoba i problema s kompatibilnošću. Da biste sprečili njihovo pokretanje, pritisnite Start-Run, upišite msconfig i pritisnite Enter. Programi koji se nalaze na kartici Startup predviđeni su da se pokreću zajedno s Windowsom. Poništite potvrdu polja pokraj svakog neželjenog programa da biste sprečili njegovo automatsko pokretanje.

  ODRŽAVANJE RAČUNARA

  Četiri saveta za duži životni vek računara

  1. Držite računar u prostoriji bez dima. Dim cigareta može da ošteti osetljive kontakte i električna kola.

  2. Ostavite računar da radi. Uključivanje sistema je najveći stres za njegove komponente. Ako ne želite da računar bude neprekidno uključen, upotrebite Windowsove opcije Power Management da biste ga preveli u stanje hibernacije umesto da ga isključite. U Windowsu XP, desnim tasterom pritisnite radnu površinu i odaberite Properties, otvorite karticu Screen Saver i pritisnite dugme Power. Otvorite karticu Hibernate da biste proverili da li je hibernacija aktivirana i potom izaberite vreme u odeljku 'System hibernates' na kartici Power Schemes. Računari koji rade pod starijim verzijama Windowsa ponekad nude slične mogućnosti za upravljanje potrošnjom, ali to nije pravilo. U apletu Power Management (Power Options u Windowsu 2000) Control Panela pogledajte mogućnosti vašeg računara.

  3. Ne držite uključen monitor. Najbolji način da produžite životni vek monitora jeste da ga isključite kada nije u upotrebi.

  IZVOR: MIKRO

 11. #11

  Default

  Kako razumeti i pravilno podesiti BIOS, a pri tom ostati živ i prepričavati unucima

  Kao što mu ime kaže, BIOS (Basic Input-Output System) je jedan od najbitnijih elemenata svakog PC sistema i zadužen je za osnovne ulazno-izlazne operacije na nivou hardvera. Narodski rečeno, on je taj koji se trudi da sav hardver unutar kućišta računara složno koegzistira i normalno funkcioniše – nešto kao najosnovniji vid operativnog sistema. Pravilno podešavanje BIOS-a je važno za ispravno funkcionisanje računara i dok većina BIOS-a ima opciju za automatsko podešavanje, moguće je i ručno podešavanje svih dostupnih stavki. S obzirom na to da se BIOS razlikuje od ploče do ploče i u zavisnosti od proizvođača (Phoenix, Award, American Megatrends...), ovde ćemo prikazati samo stavke koje se najčešće sreću, kao i one koje mogu da zbune manje iskusne korisnike. Neke od stavki postoje i pod drugačijim (ali ipak sličnim) imenom od onog koje ćemo ovde navesti i bilo bi nemoguće prikupiti i imenovati sve postojeće varijante.

  Standard CMOS Features (osnovni parametri sistema)

  System Time/System Date – putem ovih stavki vrši se podešavanje sistemskog sata i datuma.

  Primary/Secondary IDE Master/Slave – nekada je bilo potrebno ručno unositi podatke o instaliranom uređaju (broj cilindara, glava, sektora, maksimalni kapacitet hard diska...). Sada je dovoljno prepustiti BIOS-u da sam detektuje prisutne IDE/SATA uređaje. Ukoliko postoji dodatni IDE ili SATA kontroler, opseg opcija se širi i na Third/Fourth Master/Slave.

  Floppy Drive A:/B: – podešavanje tipa instaliranog flopi drajva; tip koji je nadživeo sve prethodne je 3,5-inčni flopi drajv koji koristi diskete kapaciteta 1,44 MB.

  Advanced BIOS Features (napredni parametri sistema)

  Quick Boot – brže podizanje sistema izostavljanjem pojedinih testova, kao što je test instaliranih RAM modula.

  Boot Device Select – odabir uređaja s kojeg treba pokrenuti operativni sistem. Najčešće je to hard disk, a u zavisnosti od slučaja i potrebe korisnika, može da bude i flopi drajv ili CD/DVD. Većina novijih matičnih ploča pruža korisniku opciju da tokom POST-a (Power-On Self-Test, proces nakon uključivanja računara tokom kojeg sistem vrši niz testova ispravnosti hardvera) pritisne određeni taster (na primer ’F11’) i dobije meni preko kojeg može direktno da izabere uređaj s kojeg će sistem biti podignut, bez potrebe za ulaženjem u BIOS, ručnim podešavanjem i restartovanjem.

  1st/2nd/3rd... Boot Device – podešavanje redosleda kojim će BIOS tražiti operativni sistem na instaliranim IDE/SATA uređajima (npr. 1st Boot Device – CD/DVD 1, 2nd Boot Device – Floppy, 3rd Boot Device – IDE 0). Poslednja podopcija ovog menija je Try Other Boot Devices, a ukoliko je uključena, računar će tražiti operativni sistem i na svim ostalim uređajima ukoliko ga prethodno ne nađe na nekom od tri uređaja predefinisana u glavnom delu opcije Boot Device.

  S.M.A.R.T. for Hard Disks – uključuje opciju S.M.A.R.T. (Self-Monitoring Analysis & Reporting Tecnology) koja omogućava praćenje rada hard diska kompatibilnog s ovom tehnologijom i blagovremeno obaveštavanje o eventualnim anomalijama i kvarovima, bilo tokom POST-a ili preko specijalizovanih programa. Ova opcija je korisna zato što je sposobna da „predvidi” kada će disk da otkaže, ali kada je uključena, negativno utiče na brzinu diska.

  BootUp Num-Lock – stavka koja određuje da li će po startovanju sistema Numeric Lock (taster na numeričkom delu tastature koji prebacuje ovaj deo u jedan od dva moda: unos cifara ili kontrola kursora) biti uključen ili ne.

  Password Check – mogućnost zaštite BIOS-a šifrom ili traženja šifre od korisnika pri svakom uključivanju računara. Korisno ukoliko imate dete koje voli da čeprka po računaru ili želite da drugima potpuno onemogućite pristup.

  Boot to OS/2 – opcija koju 99,9% nas ne koristi, a omogućava startovanje IBM-ovog operativnog sistema OS/2 kada konfiguracija ima više od 64 MB RAM.

  Hyper Threading Function – uključuje Hyper Threading funkciju kod Intelovih Pentium 4 procesora ukoliko je u njih implementirana. Da bi ova funkcija ispravno radila, potreban je i operativni sistem koji je podržava. O ovoj tehnologiji smo pisali u više navrata, a, ukratko rečeno, ubrzava rad sistema i treba uvek da bude uključena. Naravno, da još jednom ponovimo, isključivo ako imate HT procesor!

  APIC ACPI SCI IRQ – „I ja tebi”, rekli bi neki. Advanced Programmable Interrupt Controller proširuje IRQ resurse dostupne operativnom sistemu. Ostaviti uključeno.

  CPU L1 & L2 Cache – uključivanje/isključivanje interne (Level 1) i eksterne (Level 2) keš memorije koju koristi centralni procesor. U nju se podaci premeštaju iz sistemske memorije od koje je keš znatno brži, što omogućava procesoru da ih brže obradi. Uvek ostaviti uključeno – u suprotnom se spremite za ogroman pad performansi.

  System BIOS Cacheable – kod starijih matičnih ploča ova opcija je omogućavala keširanje BIOS-a u visokom adresnom prostoru memorije što je za sobom povlačilo bolje performanse. U današnjim uslovima ova opcija je manje–više nebitna.

  Advanced Chipset Features (napredni parametri čip-seta)

  Configure DRAM Timing by SPD – jedna od bitnijih stvari ukoliko želite da se bavite overklokovanjem. Ukoliko je uključena, ova opcija automatski čita fabrički upisane podatke iz SPD (Serial Presence Detect) EEPROM čipa koji je smešten na memorijskom modulu i konfiguriše memoriju u skladu s njima. Zvuči dobro, ali u praksi nije baš tako jer najveći broj modula u ovom EEPROM-u ima zapisana najkonzervativnija moguća podešavanja, jednaka i za bolje i za lošije serije memorija. Ako isključite ovu opciju, što zdušno odobravamo, sledeća stvar koju ćete ugledati jeste...

  CAS# Latency – razmak između trenutka kada centralni procesor zatraži podatak iz memorije i trenutka kada podatak iz memorije biva poslat ka procesoru, mereno u ciklusima. Uobičajene vrednosti su 2, 2,5 i 3. Najveća vrednost omogućava najstabilniji rad, dok najmanja žrtvuje stabilnost zarad veće brzine. Postoji još nekoliko opcija tj. mogućnosti memorijskih modula koje funkcionišu u sprezi s ovom stavkom (RAS# Precharge, RAS# to CAS# Delay, Precharge Delay), a za sve važi pravilo manja vrednost – veća brzina. Pojedini memorijski moduli brži su od drugih, neki su stabilniji, a neki uopšte ne podržavaju određene vrednosti, te je potrebno obratiti pažnju pri kupovini memorije. Postavljanjem ovih stavki na niže vrednosti nije moguće oštetiti hardver (tj. memorijske module), ali, ukoliko se upotrebljavaju loši (čitaj: jeftini) memorijski moduli, i te kako može doći do nepravilnog funkcionisanja softvera (u većini slučajeva ovo se manifestuje „pucanjem” Windowsa). Proizvođači memorijskih modula uglavnom navode vrednosti za koje su njihovi moduli predviđeni, a stvarno posebni primerci mogu da izdrže i niže vrednosti od navedenih.

  Burst Length – bursting je osobina svakog DDR modula da nakon obrade prve memorijske adrese „predvidi” adresu sledeće memorijske lokacije kojoj će se pristupati. Postoje samo dve vrednosti – 4 i 8 (4 ili 8 čitanja i upisa). Oba slučaja imaju isto vremensko trajanje, s tim što vrednost 4 označava četiri upisa/čitanja smeštenih u dva ciklusa, a vrednost 8 predstavlja osam upisa/čitanja u četiri ciklusa. Kada ponovimo podatak da je trajanje obrade podataka u oba slučaja identično, jasno je da je burst length vrednosti 8 neuporedivo bolje rešenje jer omogućava znatno veći protok u istom vremenskom intervalu, što predstavlja značajan skok u performansama.

  AGP Aperture Size – količina sistemske memorije, izražena u megabajtima, koju će grafička kartica upotrebiti ukoliko ispuni kompletni kapacitet sopstvene video-memorije. Nominalna vrednost iznosi 64 MB, ali je preporučljivo postaviti je na 128 MB. Kod nekih modela matičnih ploča AGP Aperture Size manji od 64 (ili u nekim slučajevima 32) MB znači i automatsko obaranje AGP magistrale na „1X”. Takođe, neke grafičke kartice sa ATI čipovima zahtevaju da AGP Aperture Size bude 128 ili 256 MB. Ne treba se plašiti da će grafička kartica „pojesti” sav RAM koji joj je dat na korišćenje jer svaka savremena grafička kartica ima najmanje 64 ili 128 MB video-memorije, što je dovoljno za 99% igara. Nekoliko igara traži 256 MB memorije za teksture, ali samo u posebnim slučajevima kada prepozna i odgovarajući procesor na grafičkoj kartici. Straha opet nema jer su procesori koji se traže samo NV40 ili R400 tj. grafičke kartice nVidia 6800 ili Radeon X800, a takve već imaju svojih 256 MB.

  Power Management Features (upotreba i štednja energije)

  ACPI Standby State – ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) je standard za kontrolu potrošnje električne energije koji omogućuje laku saradnju između hardvera, operativnog sistema i aplikativnog softvera. Na primer, Windows uz pomoć ACPI kontrola proverava aktivnost pokrenutih aplikacija i priključenog hardvera i raspoređuje potrošnju električne energije za svaki uređaj ponaosob. Ovde postoje tri opcije:
  • S1/POS (osnovni režim niske potrošnje električne energije u kojem sav hardver dobija minimalnu količinu struje; naravno, tokom bilo kog sleep moda računar je neupotrebljiv).
  • S3/STR (Suspend to RAM – režim veoma niske potrošnje električne energije u kojem su svi podaci o hardverskoj konfiguraciji i pokrenutim aplikacijama smešteni u sistemsku memoriju, koja je i jedini hardverski element koji dobija puno napajanje u ovom režimu, dok većina ostalih uređaja biva potpuno isključena; pri „buđenju” računara iz ovog režima, sistem čita podatke iz memorije i računar nesmetano može da nastavi s radom)
  • Auto (BIOS automatski određuje najpogodniji režim štednje električne energije)

  nastavak u sledecem postu

 12. #12

  Default

  .....nastavak iz proslog posta.....

  Re-Call VGA BIOS at S3 Resuming – ovom opcijom određuje se da li će pri „buđenju” iz S3/STR moda BIOS matične ploče poslati komandu za inicijalizaciju grafičke kartice direktno u njen BIOS. Buđenje sistema se odvija brže ako je ova opcija isključena, ali je u tom slučaju potrebno da drajver za grafičku karticu podržava inicijalizacionu funkciju.

  Power Management/APM – kada je uključena, ova opcija poboljšava štednju električne energije i po potrebi smanjuje interni klok centralnog procesora.

  Suspend Time Out – isključuje sve komponente izuzev centralnog procesora nakon perioda neaktivnosti koji se zadaje u minutima (od 1 do 60 minuta).

  Restore on AC/Power Loss – kada struja „dođe” nakon prethodnog nestanka (recimo, udar groma ili havarija u nekoj centrali), ovom opcijom govorimo računaru šta da radi u toj situaciji:
  Power Off (računar ostaje isključen)
  Power On (računar se uključuje onog trenutka kada ponovo dobije napajanje električnom energijom; pošto znamo kakve su varijacije napona kod nas, pogotovo nakon ponovnog uključivanja struje, ne preporučujemo aktivaciju ove opcije)
  Last State (računar se uključuje čim „dobije struju” i vraća sistem u stanje u kojem je bio pre nestanka struje)

  Set Monitor Events – u ovom podmeniju vrši se podešavanje nadziranja određenih komponenti i njihove aktivnosti. Na primer, moguće je podesiti da se sistem probudi iz sleep moda čim detektuje aktivnost nekog uređaja i obrnuto, moguće je zadati da sistem za štednju električne energije ignoriše aktivnost zadatog uređaja kako bi računar ostao u sleep modu).

  Set WakeUp Events – izbor uslova u kojima će se računar buditi iz sleep moda:
  USB Device Wakeup From S3 (sistem će se „probuditi” iz S3/STR moda ako detektuje aktivnost USB uređaja)
  Keyboard PowerOn Function (mogućnost buđenja sistema uz pomoć tastature, putem određenog ili bilo kog tastera; nakon buđenja sistema uz pomoć ove opcije, potrebno je uneti šifru za pristup računaru)
  Mouse PowerOn Function (mogućnost buđenja sistema uz pomoć miša)
  Resume on RTC Alarm (pomoću ove opcije moguće je podesiti buđenje sistema u zadato vreme)
  RTC Alarm Date/Hour/Minute/Second (ukoliko je prethodna opcija uključena, ovde podešavamo datum i vreme kada će se računar aktivirati iz sleep moda ili uključiti ako je prethodno isključen)

  PNP/PCI Configuration (Plug’N’Play i PCI opcije)

  Clear NVRAM – Non-volatile Random Access Memory je interna memorija u koju BIOS smešta sve podatke o priključenom hardveru. Pošto se ova memorija ne prazni nakon resetovanja sistema, sistem pamti koju je adresu i interapt dodelio kojoj kartici radi bržeg dizanja. Ponekad se dešava da prilikom dodavanja novog hardvera dođe do konflikta u rasporedu adresa i interapta i tada ova opcija služi da se sve „zaboravi” – računar iznova podešava resurse za svaku karticu ponaosob.

  PCI Latency Timer – služi za podešavanje dužine vremenskog intervala tokom kojeg PCI uređaj koristi magistralu pre nego što je prepusti drugom uređaju. Veće vrednosti omogućavaju PCI uređaju da duže koristi magistralu što bi trebalo da donese i veću brzinu rada, ali je realnost malo drugačija i svaka vrednost veća od 32 dovodi do nestabilnosti sistema, pogotovo ako imate više PCI uređaja.

  Init. Graphics Adapter Priority – ovom opcijom „govorimo” BIOS-u gde prvo da traži svoje „oči” tj. grafički adapter (integrisani adapter, PCI ili AGP).

  PCI IDE BusMaster – uključivanjem ove opcije saopštavamo BIOS-u da kontroler za IDE uređaje koji je uboden u PCI slot podržava bus mastering opciju. Ko još ima IDE kontroler na kartici?

  PCI Slot IRQ Priority – automatsko ili ručno podešavanje IRQ (Interrupt Request) vrednosti za svaki pojedinačni PCI slot.

  Set IRQs to PCI or ISA – vrlo bitna stavka ukoliko dolazi do hardverskog konflikta koji se manifestuje tako što više uređaja koristi isti IRQ jer omogućava ručnu IRQ dodelu svakom uređaju ponaosob. Pri tome treba obratiti pažnju na sledeće: dok nije normalno da npr. modem i zvučna kartica dele IRQ, potpuno je bezazleno ako je to slučaj sa npr. USB i mrežnim kontrolerom (naravno, dokle god na dotični USB kontroler ne vezujete eksterni hard disk i istovremeno dovlačite podatke preko lokalne mreže).

  Set DMAs to PnP or ISA – (Direct Memory Access; omogućava hardveru da preuzima i šalje podatke direktno iz sistemske memorije i u nju bez posredstva centralnog procesora, što znatno ubrzava proces obrade podataka, pogotovo kod hard diskova) rezervisanje svakog pojedinačnog DMA kanala za upotrebu sa postojećim PnP ili ISA uređajima.

  Integrated Peripherals (hardver na matičnoj ploči)

  USB Controller – uključivanje/isključivanje integrisanog USB kontrolera.

  USB Device Legacy Support – ovu opciju treba uključiti ukoliko imate potrebu da koristite neki USB uređaj zajedno s operativnim sistemom koji nema drajvere za USB uređaje (npr. DOS).

  ATA Configuration – ovde se vrši podešavanje ATA kontrolera prisutnih na ploči. Postojeće opcije su: Disabled (isključivanje kontrolera), P-ATA Only (upotreba samo povezanih hard diskova izrađenih po Parallel ATA standardu), S-ATA Only (upotreba samo povezanih hard diskova izrađenih po Serial ATA standardu) i P-ATA + S-ATA. Za razlike između pomenutih standarda konsultujte ranije brojeve našeg časopisa.

  OnBoard LAN – uključivanje/isključivanje integrisanog mrežnog adaptera (ukoliko postoji, naravno).

  OnBoard Audio (AC’97 Audio) – uključivanje/isključivanje integrisanog uređaja za reprodukciju zvuka (ono što se često pogrešno naziva „integrisanom zvučnom karticom”).

  OnBoard FDC – uključivanje/isključivanje flopi disk kontrolera (FDC).

  PC Health Status (temperature, naponi, obrtaji)

  CPU/System Temperature, CPU/System Fan Speed, Vcore – ove stavke prikazuju trenutnu temperaturu procesora i čip-seta, brzinu povezanih ventilatora (izraženo u obrtajima u minutu) i napon procesora.

  Frequency/voltage Control (overklokerska Meka)

  Dynamic OverClocking – skoro svaka matična ploča ima ovakvu opciju (može da se sretne i pod drugim nazivom) koja služi za automatsko overklokovanje hardvera i takođe automatsko obaranje brzine rada pri upotrebi manje zahtevnih aplikacija. Ovakva rešenja su na granici upotrebljivosti jer ne dozvoljavaju detaljna podešavanja.

  CPU Ratio Selection– podešavanje množioca magistrale. Ovde važi formula takt magistrale/FSB x vrednost množioca = takt procesora (npr. 133 x 12 = 1596, tj. približno 1,6 GHz). Još jedna od bitnih stavki za overklokovanje.

  DRAM Frequency – podešavanje radne frekvencije radne memorije. Postoji nekoliko standarda, a trenutno su najaktuelniji PC2700 i PC3200 koji rade na 166 tj. 200 MHz. Zbog činjenice da DDR memorija šalje dva bita informacija u svakom taktu, moduli koji rade po ovim standardima se obeležavaju i kao DDR333 i DDR400. Mnoge memorije radiće ispravno i na taktovima višim od nominalnih, međutim preterane vrednosti mogu ozbiljno da ugroze stabilnost računara.

  Spread Spectrum – ukoliko pri radu primetite anomalije kod ostalih uređaja prouzrokovane elektromagnetnim smetnjama koje potiču iz matične ploče, uključite ovu opciju. Pošto garantujemo da vam se ovo nikada neće desiti, ipak je isključite radi veće brzine rada.

  Adjust CPU Bus Clock/FSB Clock – podešavanje takta magistrale. Iako BIOS automatski podešava takt magistrale, sve kvalitetnije ploče imaju ovu opciju za fino podešavanje takta, a od ploče zavisi do kojeg stepena ćete moći da dižete takt. Jasno je da je ovo jedna od krucijalnih stavki kod overklokovanja. Ukoliko se upustite u overklok avanturu, ne zaboravite na množilac i uvek imajte u vidu da radna frekvencija procesora direktno zavisi od takta magistrale (u prevodu: previsok takt magistrale u sprezi sa dvocifrenim množiocem može da vas košta puno vremena, para i živaca).

  Adjust AGP/PCI Clock – podešavanje takta AGP/PCI magistrale. Preporučene vrednosti (66/33 MHz) su u većini slučajeva i najsigurnije.

  CPU Vcore Adjust – podešavanje napona procesora, što je takođe bitno pri overklokovanju (logično, više radne frekvencije zahtevaju i više struje). U većini slučajeva veći napon obezbeđuje stabilniji rad, ali i uzrokuje višu temperaturu procesora, te, ukoliko niste spremni na rizik i u novčaniku nemate spremnih stotinak evra za svaki slučaj, ovde važe tri jednostavna pravila: ne dirati, ne dirati i ne dirati.

  DDR Power Voltage i AGP Power Voltage – isto što i prethodna stavka, samo za memoriju i grafičku karticu.

  Naoružani oprezom i strpljenjem...

  Iako većina BIOS-a ima opcije Load Setup Defaults (učitavanje podrazumevanih vrednosti za sve stavke u BIOS-u) i Load High Performance Settings (učitavanje vrednosti koje bi trebalo da optimalno podese BIOS za što brži rad), ipak preporučujemo da, naoružani strpljenjem i ovim tekstom, sami podesite BIOS svog računara. Ukoliko napravite „grešku u koracima” i potpuno onemogućite dizanje sistema, rešenje je u upotrebi džampera na matičnoj ploči koji služi za brisanje podešavanja smeštenih u CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor je memorija koja napajanje dobija iz baterije na matičnoj ploči i, kao što je rečeno, sadrži sva podešavanja BIOS-a). Za detaljniji opis ovog zahvata konsultujte priručnik koji ste dobili uz matičnu ploču – u principu, kod svih ploča postupak je isti, ali je džamper na različitom mestu. Neke ploče imaju i mogućnost automatskog brisanja CMOS-a nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja dizanja sistema.

 13. #13

  Default

  za start up lakse je da se ide ovako
  start>run i tu ukacate msconfig
  pojavices se prozor sa nekoliko tabova i kliknete na poslednji i selektujete sta zelite a sta ne zelite da vam se porece pri paljenju racnara

 

 

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •