Results 1 to 12 of 12

Thread: Procesor ( radni takt i magistrala )

  1. #1
    Facemaker lucke's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    692

    Default Procesor ( radni takt i magistrala )

    Zanima me sta znaci kod procesora radni takt i magistrala , ako neko moze lepo da objasni.
    Za primer sam uzeo ovaj procesor:

    AMD Athlon 64 3200 box AM2


    Radni takt: 2.0 GHz
    LeĂ…Âľište: AM2
    L2 cache memorija: 512KB
    Magistrala: 2000MHz
    Napomena: 64 bit

  2. #2
    PES 2014
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,842

    Default

    Quote Originally Posted by lucke View Post
    Zanima me sta znaci kod procesora radni takt i magistrala , ako neko moze lepo da objasni.
    Za primer sam uzeo ovaj procesor:

    AMD Athlon 64 3200 box AM2


    Radni takt: 2.0 GHz
    LeĂ…Âľište: AM2
    L2 cache memorija: 512KB
    Magistrala: 2000MHz
    Napomena: 64 bit
    I ja imam isti i mogu ti reci da je *****e

  3. #3
    Facemaker lucke's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    692

    Default

    sto je *****e?

    a ako znas sta znaci ovo za procesor jel mozes da mi objasnis

  4. #4
    FREE RIDER FXGT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    4,887

    Default

    radni takt je frekvencija na kojoj radi procesor u vasem slucaju 2GHz
    a magistrala je frekvencija kojom cpu ili procesor komunicira sa north i sout bridgeom odnosno chip setom ako jos nesto nije jasno pitajte ali nemoj da vas to opterecuje inace takt procesora se dobija sto se frekvencijua front side bas ili magistrale pomnozi sa mnoziocem koji je u procesoru a to moze da bude 7 pa nadalje 8,9,10... naravno sto je vrednost veca proc brze radi
    odnosno prava brzina cpu se meri mips-ima ili milion instrukcija po sekundi
    e sad koliko ima mipsova to je vec visa matematika radi toga se moze desiti da proc razlicitih generacija koji rade na istim taktovima imaju razlicite stvarne brzine najbolji pokjazatelj toga je super pi
    to je program koji tera procesor da racuna vrednost pi na mnogooooo decimala i meri to vreme.

  5. #5
    Facemaker lucke's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    692

    Default

    Sta mislite o ovom procesoru , zato sto hocu da ga kupim ?

  6. #6
    Nemanjica
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    572

    Default

    Nije los procesor ali ipak sad kad uzimas bolje daj malo vise para i uzmi dual core,veruj mi da razlika u performansama ogromna za male pare....

  7. #7
    Nemanjica
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    572

    Default

    Quote Originally Posted by fxgt View Post
    radni takt je frekvencija na kojoj radi procesor u vasem slucaju 2GHz
    a magistrala je frekvencija kojom cpu ili procesor komunicira sa north i sout bridgeom odnosno chip setom ako jos nesto nije jasno pitajte ali nemoj da vas to opterecuje inace takt procesora se dobija sto se frekvencijua front side bas ili magistrale pomnozi sa mnoziocem koji je u procesoru a to moze da bude 7 pa nadalje 8,9,10... naravno sto je vrednost veca proc brze radi
    odnosno prava brzina cpu se meri mips-ima ili milion instrukcija po sekundi
    e sad koliko ima mipsova to je vec visa matematika radi toga se moze desiti da proc razlicitih generacija koji rade na istim taktovima imaju razlicite stvarne brzine najbolji pokjazatelj toga je super pi
    to je program koji tera procesor da racuna vrednost pi na mnogooooo decimala i meri to vreme.
    Bravo za objasnjenje....
    fxgt

  8. #8
    FREE RIDER FXGT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    4,887

    Default

    hvala, hvala

    sto se tice procesora najbolje da se uzme x2 4800+ ili jaci athlon ili intel E2160

  9. #9
    Facemaker lucke's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    692

    Default

    Quote Originally Posted by fxgt View Post
    radni takt je frekvencija na kojoj radi procesor u vasem slucaju 2GHz
    a magistrala je frekvencija kojom cpu ili procesor komunicira sa north i sout bridgeom odnosno chip setom ako jos nesto nije jasno pitajte ali nemoj da vas to opterecuje inace takt procesora se dobija sto se frekvencijua front side bas ili magistrale pomnozi sa mnoziocem koji je u procesoru a to moze da bude 7 pa nadalje 8,9,10... naravno sto je vrednost veca proc brze radi
    odnosno prava brzina cpu se meri mips-ima ili milion instrukcija po sekundi
    e sad koliko ima mipsova to je vec visa matematika radi toga se moze desiti da proc razlicitih generacija koji rade na istim taktovima imaju razlicite stvarne brzine najbolji pokjazatelj toga je super pi
    to je program koji tera procesor da racuna vrednost pi na mnogooooo decimala i meri to vreme.
    zaboravio sam da ti se zahvalim na detaljnom odgovoru

    Hvala

    Hocu da kupim nov komp znaci negde oko 250evra bez monitora
    Integrisana graficka posle cu kupiti neku,i 512 mb ram memorije takodje cu posle kupiti jos.
    Samo kuciste bez optickih uredjaja zato sto imam kuci dvd rezac samo da ga ubacim.

  10. #10
    PES 2014
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,842

    Default

    E ljudi jedno pitanje:'Ja imam ipak AMD 3600+ X2 Dual Core(izvini lucke na pogresnoj informaciji) i u biosu mi je pola opcija pozatvarano.Da li mogu nekako to da otkljucam pa da mu ga dam po kloku?Oce li pomoci flashovanje biosa ?'

  11. #11
    FREE RIDER FXGT's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    4,887

    Default

    Quote Originally Posted by lucke View Post
    zaboravio sam da ti se zahvalim na detaljnom odgovoru

    Hvala

    Hocu da kupim nov komp znaci negde oko 250evra bez monitora
    Integrisana graficka posle cu kupiti neku,i 512 mb ram memorije takodje cu posle kupiti jos.
    Samo kuciste bez optickih uredjaja zato sto imam kuci dvd rezac samo da ga ubacim.
    Nema na cemu nadam se da ti je malo jasnije
    za plocu onda obavezno uzmi biostar 690g ima integrisan ati x1250 a to je za pes sasvim dovoljno e sad za ostatak para vidi sta ces uzmi giga rama to sad nije skupo a extra ce doci u odnosu na 512

  12. #12
    Nemanjica
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    572

    Default

    Quote Originally Posted by MISKO View Post
    E ljudi jedno pitanje:'Ja imam ipak AMD 3600+ X2 Dual Core(izvini lucke na pogresnoj informaciji) i u biosu mi je pola opcija pozatvarano.Da li mogu nekako to da otkljucam pa da mu ga dam po kloku?Oce li pomoci flashovanje biosa ?'
    Pa pomocice mada mislim ad mozes da ga klokujes i sad,glavna stvar je da li je otkljucan mnozilac,ako jeste onda ga samo smanjis i povecas FSB i moze da se klokuje koliko hoces...
    Ako nije otkljucan onda jbg,mozes da klokujes samo ne mnogo....

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •